原來alan888上得返好耐

@hdtvzone 你自己上到又唔講聲
http://alan888.no-ip.org/Discuz/index.php

搵post既話原來2016-11-16已經上得返...定係我依家先知道呢? 

係真唔係? 我仲未上度...

不過NO-IP .....應該係ALAN888 剛出道果陣時先用.......我諗果陣學生....冇錢比網存....域名...

但依家我諗點都出黎做野啦..係要搞...比錢買個域名同網存都得啦..唔會轉返轉頭用NO-IP 吧?
問左ALAN了....睇下使唔使幫手.....

佢話DOMAIN 應該未必拎得返....不過真的希望ALAN888 唔好就咁消失.....

香港冇一個論壇討論discuz...
loop 發表於 2017-6-7 09:04
問左ALAN了....睇下使唔使幫手.....

佢話DOMAIN 應該未必拎得返....不過真的希望ALAN888 唔好就咁消失.... ...

識ALAN甘勁? 哈哈
cyl808 發表於 2017-6-8 23:53
識ALAN甘勁? 哈哈

唔識佢......只係用某D 方法搵度佢姐...
loop 發表於 2017-6-8 23:59
唔識佢......只係用某D 方法搵度佢姐...

我想搵番NTF
其實AL8要好多錢先做到?
cyl808 發表於 2017-6-9 13:40
其實AL8要好多錢先做到?

你指咩要好多錢先?  租個HOSTING 加買個DOMAIN....最平幾舊水都有啦....
loop 發表於 2017-6-9 23:02
你指咩要好多錢先?  租個HOSTING 加買個DOMAIN....最平幾舊水都有啦....

甘點解執左既?
cyl808 發表於 2017-6-10 13:40
甘點解執左既?

呢個我冇問, 但都估到的, 應該係ishk 冇再提供空間比佢地,好老實講,alan888 少左好多人流
loop 發表於 2017-6-10 14:56
呢個我冇問, 但都估到的, 應該係ishk 冇再提供空間比佢地,好老實講,alan888 少左好多人流 ...

幾百蚊空間都唔買...
甘就執左好唔抵
cyl808 發表於 2017-6-10 15:12
幾百蚊空間都唔買...
甘就執左好唔抵

我估計.....ALAN 果陣仲係學生...ISHK 就SPONOR 左個HOSTING + DOMAIN 佢........咁果陣學生...點拎度幾舊水出黎.......

同埋人地都肯SPONOR........點解仲要比多幾舊水出黎呢?

到依家.....都冇咩人搞論壇......ISHK 就覺得冇乜人流...點解要免費SPONOR 佢........

但ALAN 就想自己要返個域名同個論壇..但可惜樣樣野都太遲了......

P.S 域名係經ISHK 註冊的.....拎得返機會都唔大LU...

P.S2 以上都係估.....但我覺得好大可能係咁...
我昨天才知道 ...
loop 發表於 2017-6-11 17:05
我估計.....ALAN 果陣仲係學生...ISHK 就SPONOR 左個HOSTING + DOMAIN 佢........咁果陣學生...點拎度幾 ...

以前的網頁寄存是託管域名, 有說為了霸住域名擁有權, 等你無法離開該網存公司。
原來是真的 ...

akymakr 發表於 2017-6-13 16:45
以前的網頁寄存是託管域名, 有說為了霸住域名擁有權, 等你無法離開該網存公司。
原來是真的 ...

所以覺得好可惜
loop 發表於 2017-6-13 23:34
所以覺得好可惜

2000 年代是這樣, 2010 年代開始很多網存公司都明示域名擁有權是客戶, 可以隨時免費取走管理權之類的。
akymakr 發表於 2017-6-15 10:08
2000 年代是這樣, 2010 年代開始很多網存公司都明示域名擁有權是客戶, 可以隨時免費取走管理權之類的。 ...

不過我覺得香港公司.....好多時想拎返個域名走....好多時都會為難個客...E.G 好耐先會覆返你...

不過我自己就冇未試過搵網存幫手註冊個域名.....
loop 發表於 2017-6-15 17:10
不過我覺得香港公司.....好多時想拎返個域名走....好多時都會為難個客...E.G 好耐先會覆返你...

不過我 ...

其實本人的網站域名 etnforum.com 也差一點無法取走。我的討論區本身是租 VPS 的, 一開始的時候好好的, 慢慢就會連不上, 在線率差不多不到 96%。
然後我問那公司你有沒有在線率保障, 因為我說查過在線率只有 96%, 他直接說 96%。
那公司居然要我買一個 99% 保險, 那一刻我已經決定要轉手, 從此不再選擇 VPS。

沒多久那個公司網站也開始連不上, 我有點擔心我的域名會沒有了。
幸好那註冊公司提供了登入域名控制台的密碼給了我, 我才順利移走域名。
那公司再也沒有聯絡, 那間網存公司一年多前有翻新過網站, 但剛剛試連的時候已經連不到了。
其實個人覺得SLA就算話99又好....96% 又好...

好多都只係講緊網絡.....如果你用THIRD PARTY 去CHECK個主機UPTIME....好多時主機商都會話唔可以作準
現在 AL8 又上不到了 ...
akymakr 發表於 2017-6-27 23:26
現在 AL8 又上不到了 ...

.com的又上到了...
v998 發表於 2017-6-28 20:41
.com的又上到了...

竟然有這麼神奇的事!
太好,希望ntf 大大番番黎
akymakr 發表於 2017-6-17 23:35
其實本人的網站域名 etnforum.com 也差一點無法取走。我的討論區本身是租 VPS 的, 一開始的時候好好的,  ...

是香港的VPS嗎?
我反而想知...點知etnforum 咁有錢......係咁租空間/主機...

依家呢個年代..已經冇咩人玩論壇了..

我自己除左2個大型論壇間唔中會上下...其他都唔會上了.